Arduino – BreadBoard Nedir ? Kodlama Nasıl Yapılır ? Led Yaktık !

Arduino devre elemanları ve sensörlerini takabileceğimiz BreadBoard’un yapısını inceleyelim. Daha sonra da ilk testimiz olan “ led yakma “ olayı ile kodlarımızın temeline bakalım.

BreadBoard ( Devre Ekmek Tahtası ) yapısı bu şekildedir.

Başlıksız-1BreadBoard sayesinde projelerimizdeki elemanları lehim yapmadan kullanabiliyoruz. Sağ ve sollarda + ve – gerilim hatları vardır. Buraya isterseniz 5V(+) veya GND(-) bağlayabilir gerektiğinde o kısımdan hat çekebilirsiniz. Yapısı gördüğünüz gibi gerilim hatları yol boyunca uzar orta kısımda ise her sütun tektir. Yani gerilim hattı çizgisi boyunca uzarken ortadaki hatlar A,B,C,D ve E olmak üzere tek hatta tekabül eder kendi içerinde bağlantılıdır.

Şimdi Arduino IDE ile nasıl kod yazmaya başlayacağımıza gelin birlikte bakalım. İlk açtığınızda sizi böyle bir ekran karşılayacak, yorum satırları ile işimiz yok silebilirsiniz.

“void setup()” kısmı süslü parantezler ({}) ile sınırlandırılmış kısımdır. Bu kısımda Arduino ile ilgili ayarları yaparsın. Bağladığın pinin çıkış pini mi giriş pini mi olduğunu ayarlarsın ilk olarak Arduino burayı çalıştırır.

“void loop()” kısmı da Arduino’nun sürekli olarak döngü halinde tekrarladığı kısma denir, yine süslü parantezler ile sınırlandırılmıştır. Ve buradaki kod yığını bittiği zaman tekrardan başa döner ve sonsuz döngü halinde tekrarlanmaya devam eder.

Arduino’nun en üst kısmına (void setup() ‘ın üstü) kullanacağımız pinlerin numarasını belirtmemiz gerekir yani değişken atama kısmımız o taraf, ve burada kullanacağımız değişkenin türünü de belirtmemiz gerek.

Örneğin 8. Pine led bağladınız led enerjiye ihtiyaç duyar yani arduino dan enerji çıkışı yapılacaktır dolayısıyla çıkış pini olarak ayarlamamız gerekiyor. Void setup kısmının üst tarafında değişken tanımlamamız gerek ör: int led1 = 8; bu demek oluyor ki 8 numaralı pine led1 adında değişken sağladık aynı zamanda değişkenin türünü ( int > Sayı | String > Karakter | Float > Ondalıklı sayı ) belirtmeniz gerekiyor. Değişken atadık çıkış pini olarak ayarlarken artık bu değişkeni 8 yerine kullanabiliriz. “ pinMode(led1, OUTPUT); “ gördüğünüz gibi led1 yani 8. Pini OUTPUT yani çıkış pini olarak ayarladık eğer bunu yapmazsak o pin kullanılamaz.
Dipnot: Her satırın sonuna noktalı virgül ( ; ) koymayı unutmayın yoksa hata alırsınız.

Bu kadar yüzeysel bilgiden sonra sizinle bir led yakalım ilk adımımızı yavaş atalım geri kalacağınızı düşünmeyin unutmayın ki en büyük sıçrayışlar 2 adım geriden başlar. 🙂

Led ‘i dijital pinlerden biri ile yakabiliriz. Örnek olarak 8. Pini seçelim.

Led yakmak için bu kodu kullanacağız, Arduinomuza kodumuzu yükleyelim.

int led1 = 8; //8. pini led1 adında değişkene atadık, led1 8. pini temsil ediyor

// << Bu işaret yorum satırı açtığınızı gösterir IDE derleme sırasında bu işaretten itibaren o satırdaki yeri yoksayar

void setup() {

pinMode(led1, OUTPUT); // led1 yani 8. pini çıkış pini olarak ayarladık

}

void loop() {

digitalWrite(led1, 1); //led1 yani 8. pine 5v enerji verdik

delay(250); //250 milisaniye boyunca devam ettirdik

digitalWrite(led1, 0); //led1 yani 8. pine 0v enerji vardik, kapattık

delay(250); //250 milisaniye boyunca devam ettirdik

// loop döngüsü içinde olduğu için 250ms açılacak 250ms kapanacak sürekli tekrarlanacak

}

Gördüğünüz gibi ledi 1 saniye içerisinde 2 kez açıp kapatan kodumuzu yazdık. Bu kodu dikkatli bir şekilde inceleyin öğreneceğiniz çok şey var ileride bunları bildiğinizi düşünerek hareket edeceğim.

digitalWrite(pin, 1, HIGH(5v) veya 0, LOW(0v) >> digital pin yani 8. pine bağladık write yani yazdık, enerji verdik.
digitalRead(pin) >> Digital pine bağlı bir sensörden değer okumaya (read) yarar.
analogWrite(Ax(analogpin),0-1023 arası) >> analog pin yani Ax olan pinlere bağladığımız bağlantıya enerji verir.
analogWrite(pin) >> Analog pine bağlı bir sensörden değer okumaya (read) yarar.
delay(x) >> x milisaniye kadar bekler bu süreçte önceki işlemler devam eder.

Sonuçta bu şekilde bir görüntü ile karşılaşacağız.

Tabii siz devreyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz, merak etmeyin kolay işlerdir şimdi öğrenelim.

Ledimizin 2 adet bacağı vardır uzun bacak Anot (Pozitif + ) kısa bacak Katot (Negatif – ) dir. Biz bu devrede 8. pin(+)i Anot yani uzun bacağa GND(-)yi de Katot yani kısa bacağa bağladık. Direnç de kısa bacağın GND ile bağlantılı kısmına bağlı şu şemada daha iyi anlayabilirsiniz.

Untitled Sketch 2_bb

Fark ettiğiniz gibi led bağlaması yaparken bir de orada direnç adını verdiğimiz elemanı kullandık. Bu direnç devredeki elektrik akımına karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar eğer direnç kullanmamış olsaydık lede gelen akım fazla olacak ve ledimiz patlayarak tekrar kullanılmaz hale gelecekti. Led bağlarken kullandığımız direnç 220hm – 250 Ohm led için yeterli bir dirençtir. Bunu nasıl anlıyoruz Ohm yasası ile, Ohm yasası diyor ki Gerilim(V) = Akım(I) X Direnç(R) deneyelim bakalım; Arduino gerilimi 5V, led 20mA ihtiyacı duyuyor ; 5V = 0.020I X R öyleyse R = 250 Ohm

Ben öncelikle devre yapısını anlattım sonra da kodlamanın nasıl yapılacağını ve son olarak da kodladığımız kodu devreye nasıl uyarlayacağımızı gösterdim. Anlamadığınız şeyleri sorabilirsiniz en geç 2 güne cevap alırsınız. Bir sonraki dersimizde kara şimşek yapacağız o sırada da for yapısını inceleyeceğiz o zamana kadar hatasız devreler, bugsuz kodlamalar. 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s