Arduino Giriş / Çıkış ( Input / Output ) ve İşleme / Kablolama ( Processing / Wiring ) dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir çeşit fiziksel programlama platformudur. Arduino ile tek başına interaktif ( etkileşimli ) şeyler geliştirilebildiği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlar ile de bağlantı kurabilir. Kullanıcının ihtiyacına göre hazır kartlar satın alınabilir. Arduino kartları mikrodenetleyici ve devrelere bağlı yan elemanlardan oluşur. En az 5V enerjiye ihtiyaç duyar ki bu enerjiyi bilgisayarlarımızın USB girişleri sağlamaktadır, uygun piller ile de gerekli ortam hazırlanabilir. Standart kullanıcılar genelde Arduino UNO kart modelini tercih eder. Aşağıda benim Arduino UNO kartım bulunmaktadır hadin inceleyelim.
Sol üst kısımda beyaz reset duşu bulunmaktadır, basıldığında resetler ve içerisindeki kodun en başına döner. Kesinlikle kod silme vs. durumu söz konusu değildir. Hemen altında Arduino’yu USB ile enerji vermek için giriş bulunur. Onun da altındaki siyah giriş de Arduino’yu pil gibi harici bir güç ile beslemek için kullanılır.
Digital (+) ve Analog (+) pinlerin kısımları belirtilmiş, peki bunlar ne işe yarıyor gelin birlikte bakalım.
Digital pinler ya 5V ya da 0V enerji sağlayabilir. Bu pinler ya 1dir ya da 0 ya elektirik vardır ya da yok. Bunlar için arası söz konusu değildir.
Analog pinler A0 – A1 vs. şeklinde isimendirilmiş. Bu pinler genelde sensörlerden değerler okumak içindir çünkü bunlar 1 ya da 0 olarak çalışmıyor 1 ile 0 arası değerleri alabiliyor. Sensörlerden de kesin değerler okumak istediğimiz için Analog pinler idealdir.
Bir de PWN sinyalleri ile çalışan Digital pinler var bunlar 3-5-6-9-10-11 pinleri. Gördüğünüz gibi bu pinlerin yanında “~” işareti var PWN sinyali ile çalışabildikleri anlamına gelir. Yani Analog pinler Digital pin olarak kullanılabilir fakat Digital pinler Analog pin olarak kullanılamaz.
Bu 2 çeşit pini şu şekilde açıklayabiliriz;
Bu pinler PWN sinyalleri sayesinde Analog pinleri taklit edebiliyorlar. Yani 2.4v, 3.3v gibi voltaj değerleri de girilebiliyor. Çakma Analog pinler diyebilirsiniz.
GND ( Ground ) adı verilen pin vardır. Bu GND pini bir çeşit topraklama (-) görevi görür. Toprak şase olarak da adlandırılır. Bazı sensör elemanlarında VSS olarak da adlandırılır.
Analog pinlerin bulunduğu kısımda 0 ve 1 pinleri TX (Transmit X – Vermek) RX (Receive X – Almak) şeklinde adlandırılan pinlerdir. Bu pinleri normal Analog pin niyetine kullanmayın veri transferi yapmaya yarayan sensörler içindir (Bluetooth, İnternet). Bu pinler kablo ile herhangi bir elemana bağlı ise Arduino kartına yazılım yüklenmesi yapılamaz, hata alınır. Eğer kullanılıyorsa kod yüklendikten sonra takılmalıdır!
Resimde Power kısmında da Vin ( Voltaj giriş pini ) Arduino’muzu beslemekte kullandığımız pin 7 – 12 V ile besleyebilirsiniz, GND pinlerini artık biliyorsunuz, 5V ve 3.3V pinleri de bulunuyor bu pinleri kodlama yapmadan da kullanabiliriz Arduino o pinlere sürekli olarak enerji akışı sağlar, Reset pini mikronedenetleyiciyi resetlemek içindir, IOREF pini de Voltaj referansı sağlar dönüştürücü ile kullanılabilir, son olarak da üstte Digital pin kısmında AREF pini var bu da Analog girişler için referans voltajıdır. analogReference() fonksiyonu ile kullanılır.
En temel Arduino elemanları bunlardır:
Sol tarafta gördüğünüz BreadBoard devreleri üzerine koymamızı sağlayan yapıdır. Projelerimizi BreadBoard üzerinde gerçekleştiririz, ileride nasıl kullanıldığına değineceğim.
Arduino’nun kendine özgür bir IDE ( Integrated Development Environment – Tümleşik Geliştirme Ortamı ) bulunmaktadır. Bu IDE bir kod editörü, derleyici ve derlenen yazılımı karta yükleme becerisine sahiptir. IDE Java programlama dili ile kodlanmıştır. Arduino’nun kendine özgü dili vardır ve bu IDE bu dil için geliştirilmiştir.
Arduino, özgür donanım ve açık kaynak kodlu olması nedeni ile tam bir yazılımcı dostudur, geliştiricisini yarı yolda bırakmaz.
Arduino sanılanın aksine o kadar da kolay değildir bir sınırdan sonra üstün yazılım ve elektronik bilgi de gerektirmektedir. Ama bu sizi korkutmasın sadece yapın, yapabileceğinize güvenin. Gerçekten başaran insanlar sınırlarını zorlar, zorlandığın zaman pes etme asıl o zaman geliştiğinin farkına varacaksın tek rakibin sen ol her zaman kendini ileri taşımak için çabala!
Tabii ki arduino’yu tek başına kullanmıyoruz yanında BreadBoard, kablolar, dirençler, ledler, potlar ve daha birçok sensör ve devre elemanı da olması gerek ki Arduino onlardan bilgi alabilsin ve işlesin ya da yeterli miktarda enerji verebilsin.
Robotistan dan 68 Lira değerinde https://www.robotistan.com/arduino-baslangic-seti?utm_source=maker&utm_medium=buton&utm_campaign=arduino bu seti alarak Arduino macerana bu mecrada başlayabilirsin, şimdilik senin için yeterli olduğunu düşünüyorum.
Arduino nedir temel olarak anladığını düşünüyorum bu aygıt ve fikirlerin ile çok yararlı projeler üretebilir. İnsanlara, çevrene ve de kendine katkıda bulunabilirsin.
Bir sonraki makalemde BreadBoard’un işleyişini anlatacağım ve birlikte led yakacağız. İyi günler, hatasız kodlamalar. 🙂
Merhaba ben ismail makalenizi beğendim
BeğenLiked by 1 kişi